• wt.. mar 19th, 2024

Szpinak niestety wielu osobom kojarzy się z nieapetyczną zieloną breją na talerzu, którą rodzice z niezrozumiałych przyczyn kazali nam jeść. Taka breja nie ma jednak nic wspólnego z daniami ze szpinaku, które proponujemy. Szpinak jest bowiem niezwykle cenny dla organizmu i bezwzględnie warto po niego sięgać. Ma w sobie szereg witamin i minerałów, o które trudno w jakiejkolwiek innej roślinie. Jest doskonały zarówno dla tych, którzy się odchudzają, jak i dla tych, którzy ćwiczą w celu zwiększenia masy mięśniowej. Poza tym szpinak potrafi przeciwdziałać wielu chorobom, a więc świetnie wpływa na profilaktykę zdrowotną. Jest przy tym bardzo niskokaloryczny. Jego właściwości doceniali już starożytni i polecali szpinak wszystkim przechodzącym rekonwalescencję. Ze szpinaku można przygotowywać sałatki, zupy kremy, nadziewać nimi ciasto francuskie, paszteciki i podawać na pizzy. Możliwości jest naprawdę wiele i z pewnością bez problemu przygotujemy danie ze szpinakiem, które będzie dla nas przysmakiem.